Renter på forbrukslån

Det er som nevnt rentene du skal se på, når du skal ta opp et forbrukslån, fordi det er her kostnadene er mest synlige. Nærmere bestemt, er det den effektive renten, som er mest verdifull. Den effektive renten viser deg hvor mye rentene vil være årlig, når alle andre kostnader er tatt med i beregningen. Den effektive renten vil du se oppgitt på alle forbrukslån, det er noe alle kredittbanker har en plikt til å opplyse, sammen med alle andre forhold, som er viktige for lånet ditt.

Den effektive renten er gjerne vist med et eksempel. Skal du ta opp et forbrukslån, er eksempelet vist med et angitt lånebeløp og hvor mye lånet vil koste totalt, over x antall år. Sett deg godt inn i hva rentene vil si for deg. Noen ganger kan det være etableringsgebyret, som er viktigere, spesielt hvis du skal låne lavere summer.

Forbrukslån og termingebyrer

Forbrukslånet kommer med en låneavtale, som viser hvor mye du skal betale i termingebyrer. Dette gebyret er der, for at banken skal dekke inn sine administrasjonsutgifter, og det kan bli en betydelig sum over tid. La oss si du tar opp et forbrukslån på 40.000 kroner, som skal nedbetales over 5 år.. med 35 kroner i termingebyr. Hver termin, er for hver kalkulert tidsperiode, som vanligvis er hver måned. Totalt vil du da betale inn ca. 5% av lånesummen ekstra bare i termingebyrer!
På den andre siden, hvis du låner i kortere perioder, er kanskje ikke termingebyrer det viktigste. Da skal du heller se på etableringsgebyret.

 

Comments are closed.

Post Navigation